Sunday, Sep 23rd

Last update02:43:24 PM GMT

Use Your Ears!

Stacey Williams, M.A, P.P.S.

 

I have had the good fortune to be a school counselor for 13 years.  In that time I have helped students and their parents deal with everything from failing grades to tragic life occurrences.  Parents often ask me what they can do differently to help their child become their personal best.  I love this question because the answer is so simple.  You must use your ears!

Don’t misunderstand me.  I am not implying that being a parent is easy.  Quite the opposite is true.  Nor am I saying that there is one technique that will ensure your child grows up to be the self-actualized, successful adult you know they are capable of becoming.  What I am telling you is that you have a very powerful tool at your disposal.  It’s free and it’s extremely effective when used properly.  You must use your ears!

 

Recently I met with a teen who was really upset.  He is a straight A student who has great attendance, never gets into trouble, has a good group of friends, and comes to school well-fed and cared for.  I asked what he was upset about.  From the outside, his life seemed nearly perfect.  It seems that this young man, like so many of children and teens I work with, felt that his parents did not care about his feelings.  We talked for quite a while and I asked him if I could share some of his thoughts with you.  He agreed because he knows a lot of his peers feel the same way he does.

His major complaint was that he was doing everything right.  He has good grades, helps out at home, a model teen boy.  But his parents rarely stop to ask him how his day went, who his friends are, or what he is interested in outside of school.  As a result, he feels that his parents don’t care to know him as a person.  In a time when so many young people struggle to find a balance between the demands of academia, peer pressure, and familial demands, it is essential that children feel supported at home.  As a parent, you must use your ears!

The technique for using this powerful tool is easy.  It requires you to stop what you are doing for ten minutes, look your child in the eye, and ask them how they feel.  Ask them about their friends: what are their names, what do they like to do?  Ask your child about their favorite music: what bands do they like?  Ask about their dreams for the future: what do they see themselves doing as an adult, where would they like to travel, where would they like to live?  Start small.  The important thing is that you are listening to your child’s response.  This valuable technique will foster confidence, improved self-esteem, and bring your relationship with your child to a new level.  Use your ears!

 

 

Tạm dịch tiếng Việt:

Hãy biết lắng nghe!

Tôi đã có may mắn là làm giáo sư cố vấn tại trường học trong 13 năm. Trong khoảng thời gian đó, tôi đã giúp các em học sinh và phụ huynh đối phó với tất cả những chuyện, từ những việc học không thành công của các em trên lớp cho đến những rắc rối trong đời sống. Các phụ huynh thường hỏi tôi họ có thể làm những gì để giúp đỡ con em trở thành một người tốt. Câu trả lời thật đơn giản. Hãy biết lắng nghe!

Xin đừng hiểu lầm. Tôi không bao giờ cho rằng làm cha mẹ là một việc dễ dàng. Tôi cũng không nghĩ có một phương pháp nào để đảm bảo con cái chúng ta sẽ lớn lên, trở thành một người thành công theo đúng như ý muốn của bạn. Tôi chỉ muốn nói rằng quí phụ huynh luôn sẵn có một công cụ rất mạnh mẽ, không tốn kém và vô cùng hữu hiệu nếu được sử dụng đúng cách. Hãy biết lắng nghe!

Gần đây, tôi có một học sinh đang gặp rắc rối. Đó là một học sinh giỏi, đạt điểm A trong học tập, được bạn bè yêu mến. Nhìn bề ngoài, gia đình cậu bé gần như là hoàn hảo. Chúng tôi nói chuyện với nhau và cậu bé đã chia sẻ với tôi những vấn đề của em về gia đình.

Khó khăn của em là em luôn hoàn thành tốt nhiệm vụ của mình: là một học sinh giỏi, một đứa con ngoan; thế nhưng cha mẹ của em hầu như chẳng bao giờ hỏi han đến sinh hoạt hằng ngày, đến bạn bè hoặc những sở thích của em. Hậu quả là cậu bé cảm thấy cha mẹ không còn biết có sự hiện diện của cậu. Các thanh thiếu niên luôn khao khát có được sự cân bằng giữa nhà trường, bạn bè và gia đình, trong đó, sự hỗ trợ của gia đình là điều cần thiết cho các em. Vì thế, là cha mẹ hãy biết lắng nghe con cái của mình.

Bạn hãy dành 10 phút để quan tâm đến con. Hỏi về bạn bè của chúng: bạn con tên gì? Các con thích cùng nhau làm gì? Hỏi về sở thích của con, ban nhạc nào con yêu thích. Hỏi về những dự định của con trong tương lai, những điểm du lịch mà con muốn đến, hay những vùng đất nào con muốn sống ở đó v.v… Những câu hỏi nhỏ nhưng điều quan trọng là bạn đang lắng nghe con của bạn. Điều này sẽ giúp cho các em có thêm sự tự tin, khẳng định bản thân và mang lại sự gắn bó giữa cha mẹ và con cái. Hãy biết lắng nghe!

Megan Hoàng


Oxford University

Harvard University

Cambridge University

Stanford University

Princeton University